İçeriğe geç

Sivas Hafikliler Alevi Mi

Sivas’ın hangi ilçelerinde Alevi var?

Sivas Alevileri: Bölgenin yerlileri olan Koçgiri Alevileri, Sivas’ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçelerinde 500 yıldır yaşamaktadır. Sivas Alevilerinin çoğu Avşar, Beydili, Çepni ve Koçgiri Alevileri gibi çeşitli kabilelerden oluşmaktadır. Yaklaşık 600 Alevi köyünün yaklaşık 30’unda Zaza kökenli Aleviler bulunmaktadır.

Sivas Hafik hangi Türk boyu?

Oğuzların Iğdırler ve Dodurga Türkmenleri de Sivas bölgesine yerleşen Oğuz boyları arasındadır. Beydililer Hafik’e, Yıldızeli’nde Salur ve Bayat’a, Malatya’da Yüreğir, Maraş ve Sivas’a, Çepniler Gemerek’e, Karluklar ise Hafik’e yerleşmişlerdir.

Sivaslılar Alevi mi?

İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.

Hafik ismi nereden gelir?

Sivas’ın tarihi ve kültürel yapısını yansıtan Hafik ilçesi, tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. İlçenin ismi yerleşimin kurulduğu bölgedeki dağlardan esinlenmiştir.

Siva’da Alevi çok mu?

Sivas’taki Alevi Nüfusunun Genel Görünümü Sivas ilinin toplam nüfusu 695.528 kişidir. Bu nüfusun 233.153’ü şehir merkezinde, 46.535’i ise merkez ilçenin köylerinde yaşamaktadır. İldeki Alevi nüfusu yaklaşık 77.700 kişi olup, Sivas’ın toplam nüfusunun yaklaşık %11’ini oluşturmaktadır.

Sivaslıların soyu nereden gelir?

Şehrin sakinleri, bölgeyi farklı zamanlarda yöneten devletler tarafından yerleştirilen Türkmenlerden gelmektedir. Daha sonraki zamanlarda, Kafkas göçmenleri yabancı bir unsur olarak kabul edilebilecek tek topluluktu ve Osmanlı hükümeti tarafından şehir bölgelerine yerleştirildiler.

Hafik ilçesi Alevi mi?

Köyün tamamı Anadolu Aleviliğine mensup Anşa Bacılı Alevilerinden oluşmaktadır.

Hafik’in kaç koyu var?

İlçemiz Sivas’ın doğusunda, şehir merkezine 37 km uzaklıkta, 3005’i ilçe merkezinde, 6514’ü köyde olmak üzere toplam nüfusu 9519, 76 köyü ve 53 mezrası bulunan, çok eski bir tarihe, kültürel özelliklere, tarihi kaya evlere, özellikle göllere, ormanlara ve geniş tarım alanlarına sahip şirin bir yerdir. Birçok doğal zenginlik ve topraklara sahip şirin bir yerdir.

Sivas hangi soydan gelir?

Oğuz Kağan destanına göre, Alkaevli (Alkarevli) boyu, Oğuzların 24 boyundan biridir. Mevcut yerleşke Sivas civarındadır. Alkaevli Sivas’ın, Orta Anadolu bölgesinin en büyük aile üyeleri olan Elbeylis adlı 43 köyü vardır.

En çok Alevi hangi ilde?

Türkiye’de Alevi köylerinin çoğu Sivas ilinde olup, toplam 548 köy bulunmakta olup, bunların 57’si karma köydür.

Çepniler Alevi mi?

Batı Anadolu’da ağırlıklı olarak Balıkesir, Çanakkale, Manisa, İzmir ve Denizli’ye yerleşmişlerdir. Bu bölgedeki Çepniler yalnızca Alevi mezhebine mensuptur.

Sivas Kangal Alevi mi?

Sivas ili, Alevi-Bektaşi geleneğinde şüphesiz çok önemli bir yere sahiptir. Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneğinde özel bir yere sahip olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi topluluklarının çoğunluğunun Türkmen Aleviler olduğunu söyleyebiliriz.

Sivas Hafik neyi meşhur?

Hafik Gölü (Büyük Göl) Hafik Gölü, Sivas’ın Hafik ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Sivas Hafik’in en popüler yerlerinden biri olan Hafik Gölü oldukça küçük bir göldür. Suyu berrak ve cam gibidir. Maksimum derinliği 6 metre olan Hafik Gölü, bölgede aynı zamanda mesire alanı olarak da kullanılmaktadır.

Hafik hangi boydan?

20. yüzyılda Hafik yöresinin Kayı halkının anıları yaşatılmaya çalışılmıştır. Anadolu’da dikilen ilk Türk büstü olarak tarihe geçen olayda, dönemin Sivas Valisi Muammer Bey, Hafik Kaymakamı Nafi Bey’e Osman Bey’in büstünü hazırlatıp ilçeye diktirmesi talimatını vermiştir.

Hafik nereye bağlı?

Hafik, İç Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Kızılırmak bölgesinde Sivas ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde Tokat’ın Almus ilçesi ve Sivas’ın Doğanşar ilçesi, güneyinde Ulaş ilçesi, doğusunda Zara ilçesi ve batısında Sivas il merkezi ile çevrilidir.

Sivas Kangal ilçesi Alevi mi?

Sivas ili, Alevi-Bektaşi geleneğinde şüphesiz çok önemli bir yere sahiptir. Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneğinde özel bir yere sahip olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi topluluklarının çoğunluğunun Türkmen Aleviler olduğunu söyleyebiliriz.

Alevi en çok nerede?

Alevilerin üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan illeri ile Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş’tır. Orta ve Doğu Anadolu ilçelerinden gelmektedir.

Sivas Çepni Alevi mi?

Din. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yoğun olarak yaşayan Çepniler, o dönemde Alevi olup daha sonra Sünni olmuşlardır.

Sivas Doğanşehir Alevi mi?

Doğanşehir’in yerleşik nüfusu olarak bilinen ve bölgenin en büyük Alevi topluluğunu oluşturan Balıyan aşireti, Ağuiçen Dergâhı’na bağlı kişilerden oluşmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir