Astın üstün verdiği emri sorgulama hakkı var mıdır?
Diğer kamu görevlileri gibi, alt görevli de emrin hukuka uygunluğunu sorgulama ve değerlendirme hakkına ve hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsa yazılı olarak tekrarını isteme hakkına sahip değildir. 211 sayılı Kanunun 14/2 maddesi uyarınca verilen emir hukuka aykırı ise sorumluluk emri veren kişiye aittir.
Üst asta emir verebilir mi?
“Üst”, daha yüksek rütbe veya kıdeme sahip kişiyi tanımlamak için kullanılır ve “alt”, belirli bir rütbe veya kıdeme sahip kişiye kıyasla daha düşük rütbe veya kıdeme sahip kişiyi tanımlamak için kullanılır3. Üstün otoriteye sahiptir, astın yükümlülükleri vardır ve daha yüksek hiyerarşik konumda olan üstün, asta emir verme yetkisine sahiptir.
Üst asta bağırabilir mi?
Madde 12 – Astlar üstlerine isimleriyle hitap edemezler. Gerektiğinde (Mareşal, Komutan, General, Amiral, Başkan, Binbaşı, Yüzbaşı, Onbaşı) ve rütbesi olmayan kişiler için “Sir” veya “Madam” ifadeleri kullanılmalıdır. Askeri subaylara uygun subay rütbesiyle hitap edilir.
Ast üstüne komutanım demek zorunda mı?
Örneğin; Ast, üstüne “Komutan” diye hitap etmelidir. Ancak, üstlerine hitap ederken mutlaka “Komutan” demek zorunda değildir.
Amirin her emrini yerine getirmek gerekir mi?
Türk Ceza Kanunu’nun 24. maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları, amirin emrinin yerine getirilmesine ilişkin hükümler içermektedir. Buna göre, “görev nedeniyle yerine getirilmesi zorunlu olan yetkili makam tarafından verilen emri yerine getiren kimse sorumlu değildir.” Suç teşkil eden bir emir hiçbir durumda yerine getirilemez.
Memur amirin her dediğini yapmalı mıdır?
211 sayılı Kanunun 15. maddesinde: “Şef, çevresindeki herkese emir verebilir. İşlerin zamanında ve eksiksiz tamamlanmasını ve yürütülmesini sağlar.” hükmü yer almaktadır. 16. maddedeki hükümle: “Şef, personeline hizmetle ilgili olmayan emir veremez.”
Antk 41 kuralı nedir?
Madde 41 – Her asker, resmi ve özel işleri ile ilgili olarak sözlü veya yazılı olarak bir üst amirine istekte bulunabilir. Yazılı istekler dilekçe ile yapılır. Dilekçeler, amacı en iyi şekilde ifade edecek ve kanun ve tüzüklere uygun olacak şekilde dikkatle ve açık bir şekilde kaleme alınmalıdır.
Emre itaatsizliğin cezası nedir?
İtaatsizlik durumunda, suçlu 6 aydan fazla hapis cezası ile cezalandırılabilir. Çünkü suçun en basit biçiminin bile alt sınırı 3 ay olarak belirlenmiştir. Bu durumda, bu suçu işleyen bir askerin 6 ay veya daha fazla hapis cezasına çarptırılma olasılığı yüksektir.
Komutan askere vurabilir mi?
Ayrıca Askeri Ceza Kanunu’nun 137. maddesi komutanın bir askeri dövmesini yasaklamaktadır. Bu maddeye göre, bir komutan göreviyle ilgili olarak astına karşı şiddet kullanırsa 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılır.
Üst asta küfür edebilir mi?
Üst Tarafından Asta Hakaret Etmenin Cezası 477 sayılı Disiplin Mahkemesi Kanununun 55. maddesine göre, astlarına söven, hakaret eden veya askeri usul ve kurallara aykırı davranan kişilere, disiplin suçu teşkil eden hakaret nedeniyle iki aya kadar hapis veya ertelenmiş hapis cezası verilebilir.
Üst asta teşekkür eder mi?
İş hayatında, astın üstüne teşekkür etmesi saygı ve nezaket meselesidir. Örneğin, bir ast belge imzalarken veya izin isterken üstüne teşekkür eder. Üst, “Rica ederim.” der.
Memur amirine selam vermek zorunda mı?
Bir kamu görevlisinin görevi başındayken amirine karşı sözlü saygısızlığı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesi uyarınca maaşından kesinti yapılması suretiyle disiplin cezası verilmesini gerektirir.
Komutan teşekkür eder ast ne der?
Bir ast, amirine teşekkür ettiğinde amir, “Rica ederim.” der.
Ast üstüne nasıl hitap eder?
Örnek; Astlar üstlerine “Sayın Valim”, “Sayın Müdürüm” diye hitap ederler; Üstlerin astlarına “Ayşe Hanım” veya “Mehmet Bey” diye hitap etmeleri doğal bir nezaket kuralıdır.
Asker sivile emir verebilir mi?
(a) Üstleri olarak görev yapanlar; resmî görevleri çerçevesinde maiyetindeki bütün askerî ve sivil personele emir verebilir.
Anayasanın 137. maddesi nedir?
MADDE 137. – Kamu hizmetinde herhangi bir sıfat ve şekilde bulunan bir kimse, üstünden aldığı emrin Kanun, Tüzük, Yasa veya Anayasa hükümlerine aykırı olduğunu düşünürse, emri yerine getirmez ve aykırılığı emri verene bildirmek zorundadır.
Kanuna aykırı emir yapılır mı?
TCK Madde 24 – (1) Kanun hükümlerine uyan kişilere ceza verilmez. (2) Yetkili makam tarafından verilen ve yerine getirilmesi görev nedeniyle zorunlu olan emri yerine getiren kimse sorumlu olmaz. (3) Suç oluşturan emir hiçbir şekilde yerine getirilemez. Aksi halde, yerine getiren ve yerine getiren sorumlu olur.
Asker sivile emir verebilir mi?
(a) Üstleri olarak görev yapanlar; resmî görevleri çerçevesinde maiyetindeki bütün askerî ve sivil personele emir verebilir.
Amir memura nasıl hitap eder?
Yetkili, amirine “Sayın Başkan” veya “Sayın Müdür” diye hitap etmelidir. Yetkili, patronun yanında otururken bacak bacak üstüne atmamalı veya sigara içmemelidir. Yetkili, amirini ziyaret ettiğinde ayağa kalkmalıdır.